Wethouder Robert van Asten van Cultuur heeft vrijdag in de Surinamestraat het beeldhouwwerk 'Inkeer' van de Haagse kunstenares Cornélie van Asch van Wijk (1900-1932) onthuld.
Het beeld is een schenking van de heer Gilles Hooft Graafland. Hij werd tijdens de onthulling door de wethouder verrast met een Stadspenning voor zijn vele verdiensten voor Den Haag. Cornelie van Asch van Wijck was een oudtante van Hooft Graafland.
Van Asch van Wijk woonde als kind in de Bankastraat en verhuisde later naar Suriname. Ze werd opgeleid door de bekende beeldhouwer Toon Dupuis (1877-1937) en ontwikkelde een veelzijdig oeuvre. Haar carrière werd in de kiem gesmoord toen ze overleed in het kraambed van haar eerste kind. Daardoor bleef zij bij het grote publiek onbekend.
Tekst gaat door onder foto.
Permanente plek
Van het beeld ‘Inkeer’ bestonden de originelen gipsen modellen uit 1927 nog. Wijkbewoner Gilles Hooft Graafland heeft het initiatief genomen om het beeld in brons te laten gieten en te schenken aan de stad. Hiermee wordt het werk van Van Asch van Wijck na bijna 100 jaar alsnog tentoongesteld en krijgt het een permanente plaats in de stad.
Hooft Graafland kreeg de Stadspenning onder meer voor zijn inzet als vicevoorzitter van de Stichting Bewonersorganisatie Archipelbuurt en Willemspark. Ook was hij 15 jaar lang voorzitter van de Verenging Het Klokhuis. Mede door zijn inzet zijn er in de Archipelbuurt vele gedichten op muren verschenen. Verder bekleedde hij 34 jaar lang de functie van rentmeester van de Fundatie van Beijeren van Schagen, die ouderen in Den Haag financieel ondersteund. Ook als voorzitter van Fonds Camp streed Hooft Graafland jarenlang tegen stille armoede. Sinds 1968 is hij ook nog bestuurslid bij de Koninklijke Haagse Woningvereniging.